Menu
Grote showroom in Neede
Gratis bezorgd in NL vanaf € 50,-
Achteraf betalen
14 dagen recht op retour
22 dec 2022

Hoe Breed Is Een Rolstoel

Veel mensen vragen zich af hoe breed een rolstoel is en hoe breed een doorgang zou moeten zijn. Gemiddeld heeft een rolstoel een zitbreedte van 45 cm en een totale breedte van 60 cm. Natuurlijk hoe breder de zitbreedte ook hoe breder de rolstoel wordt. Maar bij een gemiddelde deur van 90 cm is er nog ruim voldoende ruimte over om doorgang te vinden. Om te kijken welke zitbreedte u nodig heeft kunt u eenvoudig opmeten. Ga op een vlakke ondergrond zitten en laat iemand de breedte van uw zitvlak opmeten. Tel bij deze breedte z’n 3 cm bij op en u heeft u ideale zitbreedte voor de rolstoel gevonden. Gemiddeld genomen is de zitbreedte plus 15 cm de totale breedte van de rolstoel.

Totale Afmetingen Van Een Rolstoel

Buiten de breedte van een rolstoel zit er natuurlijk ook verschil in hoogte en lengte van een rolstoel per type. Dit is ook per rolstoel variabel en zijn er geen standaard afmetingen. Wel kun je aanhouden dat de gemiddelde lengte 100 cm is bij een breedte van 60 cm en dat de hoogte gemiddeld 88 cm is. Dit zijn vaak de duwhandvatten maar hier zijn ook veel modellen in die in hoogte verstelbare duwhandvatten hebben.

Afmetingen Elektrische rolstoel

Buiten de handbewogen rolstoelen zijn er natuurlijk ook elektrische rolstoelen . Om een goed vergelijk te maken praten wij hier over de opvouwbare elektrische rolstolen die licht van gewicht zijn en makkelijk mee te nemen. De breedte van een elektrische rolstoel is gemiddeld 64 cm . Met een zitruimte van 50 cm tussen de armleggers .Deze rolstoelen zijn dus ook gemaakt om overal naar binnen te kunnen en compact te kunnen draaien. De opvouwbare elektrische rolstoelen zijn ontwikkeld voor binnen en buiten en zijn eenvoudig mee te nemen.

Waarom zijn er verschillende breedtes van rolstoelen ?

Zoals u al gelezen heeft zijn er veel verschillende breedtes en lengte maten van een rolstoel. Dit heeft natuurlijk met de afmetingen van de gebruiker te maken. Iedere mens is anders en heeft een verschillende zitdiepte en zitbreedte nodig . Daarom zijn er ook veel soorten rolstoel te krijgen zodat er voor iedereen wel 1 te vinden is die goed bij u past. Als u een te brede rolstoel heeft krijgt u onbalans en zakt u weg in de zitting naar de zijkant. Een te smalle rolstoel knelt en zit niet prettig. Ook zijn er nog speciale rolstoelen die een extra brede zitting en een verstevigd frame hebben van mensen met een maatje meer.

Hoe breed dient een deur of opening te zijn voor een rolstoel ?

Een rolstoel gebruiker kan normaal gesproken makkelijk door een deur van 90 cm breed. De meeste deuren in de woningen zijn hierop gemaakt en in de nieuwbouw woningen van tegenwoordig zijn deuren zelfs vaak al standaard 100 cm of 110 cm. Sinds 2017 is het voor bedrijven en overheidsgebouwen verplicht om rekking te houden met rolstoelgebruikers en hinderlijke obstakels te verwijderen of een alternatieve route naar binnen aan te bieden. Zoekt u zelf een nieuwe woning ? Houd er dan rekening mee dat de deuren en doorgangen breed genoeg zijn en dat er geen belemmeringen zijn om in de woning te kunnen komen. Ook binnenhuis is het goed om te kijken of er aanpassing mogelijkheden zijn zoals de deuren verbreden en de drempels verwijderen.

Een rolstoel om er lekker op uit te gaan

Kijk bij de aanschaf van een rolstoel ook goed waar u hem voor wilt gebruiken en of u zelfstandig op pad wilt gaan of dat een begeleider u voordrukt . Ook is het goed te kijken naar het comfort. Zit u voor een langere tijd in de rolstoel of is dit slechts enkele uren per dag. Het gewicht van de rolstoel is vooral belangrijk voor de persoon die de rolstoel tilt en moet verveoren maar komt u ook zeker tegen tijdens het rijden.

.

Totale ZorgwinkelRusschemorsweg 387161 RT Needeinfo@totalezorgwinkel.nl0545-296368
Terug naar overzicht
Heb je een vraag of wil je advies? Stel hem direct aan onze helpdesk
We zijn nu offline
Nr 1 thuiszorgwinkel van Nederland!
Onze merken