Menu
Grote showroom in Neede
Gratis bezorgd in NL vanaf € 50,-
Achteraf betalen
14 dagen recht op retour
3 feb 2023

Wandelstok of Rollator?

Bent u aan het oriënteren en twijfelt u tussen de aanschaf van een wandelstok of een rollator dan zullen we u in dit artikel wat meer vertellen over de verschillen hier tussen. Want waar kiest u nu eigenlijk voor? Is een wandelstok of een rollator nu beter? Hier is geen duidelijk antwoord op te geven, het ligt namelijk aan u eigen verwachtingen en de situatie. Probeer bij deze afweging zo goed mogelijk vooruit te kijken, zijn uw klachten van tijdelijke aard omdat u bijvoorbeeld bent uitgegleden dan kan een wandelstok goed van pas komen. Maar is het een ouderdomsprobleem besef dan dat de klachten in veel gevallen helaas zullen toenemen en een rollator wellicht meer aan de orde is.

Wandelstokken

Wandelstokken zijn er in vele maten en soorten en een wandelstok is een handig hulpmiddel bij het lopen. Ook zit hierbij verschil in de handvaten, zo zijn ze er met een ergonomisch of anatomisch handvat hiermee wordt de druk gelijkmatig over uw handpalm verdeelt. Een gel handvat zorgt ervoor dat u minder trillingen ervaart. Een wandelstok met zwanenhals ontziet de gewrichten in uw pols of hand. En dan hebben wij nog wandelstokken met een houten handvat in ons assortiment. Opvouwbare wandelstokken zijn prettig in gebruik voor op reis, maar ook bijvoorbeeld om mee te nemen in de fietstas of in het mandje van de scootmobiel. Deze is op te vouwen in vier delen en neemt dan minimale ruimte in beslag.  Let echter wel op dat een vaste wandelstok altijd het meest stabiel is. Wat nog mee stabiliteit geeft is een wandelstok voorzien van 4 poten, dit geeft een nog betere balans. Het voordeel hiervan is ook dat deze wandelstok blijft staan wanneer u hem neerzet en dus ook geschikt is als hulp bij het opstaan. Het is dus goed om voor uzelf te kijken wat het best bij u past. Alle soorten wandelstokken zijn in hoogte verstelbaar en zo doende voor u op maat instelbaar.

Een rollator springt natuurlijk veel meer in het oog dan een wandelstok, daarom moeten mensen vaak een flinke drempel over voor ze een rollator gaan gebruiken. Dat is begrijpelijk maar ook jammer er zijn namelijk vele voordelen te noemen. Het grote verschil tussen een wandelstok en een rollator is dan ook wel de stabiliteit.
Een rollator biedt aan beide kanten steun en een wandelstok gebruikt u rechts of linkshandig. Daardoor blijft met het lopen met een rollator het looppatroon zo goed als normaal. Dan is er nog de vraag of u veelvuldig met het loopmiddel gaat lopen bijvoorbeeld om juist wat meer afstanden te lopen of is het alleen bedoelt om kleine stukjes mee te lopen bijvoorbeeld voor in huis of vanuit de auto de winkel in. Wanneer u dit voor uzelf duidelijk heeft kunt u een afweging maken, heeft u meer aan het gebruik van een wandelstok of aan een rollator. Een rollator wordt geleverd incl. mandje of tasje en heeft een zitje zodat u ten alle tijden even kunt uitrusten. Ook geldt voor een rollator dat ze er in vele soorten en maten zijn, hiervoor kunt u zich het best goed laten voorlichten.

Afstellen van de juiste hoogte

Het is bij zowel het gebruik van een wandelstok als bij het gebruik van een rollator heel belangrijk dat deze op de juiste hoogte wordt afgesteld. Hiervoor geldt dezelfde richtlijn. Wanneer u rechtop staat met u armen langs het lichaam en de hoogte van het handvat correspondeert met de hoogte van uw pols heeft u de juiste hoogte. Dit voor de juiste ondersteuning. Bij aanschaf van een wandelstok of een rollator bij ons in de showroom wordt door 1 van onze medewerkers de hoogte voor u op de juiste lichaamshouding en lengte afgesteld. Mocht u het loopmiddel online bestellen via de website kan de hoogte zelfstandig ingesteld worden.

Totale ZorgwinkelRusschemorsweg 387161 RT Neede0545-296368info@totalezorgwinkel
Terug naar overzicht
Heb je een vraag of wil je advies? Stel hem direct aan onze helpdesk
We zijn nu online!
Nr 1 thuiszorgwinkel van Nederland!
Onze merken