Menu
Grote showroom in Neede
Gratis bezorgd in NL vanaf € 50,-
Achteraf betalen
14 dagen recht op retour
22 jul 2021

Hoe Gebruik Je Een Wandelstok ?

Een wandelstok is een veel voorkomend hulpmiddel wat vaak wordt toegepast bij revalidatie en lichte ondersteuning tijdens het lopen. Je krijgt extra steun door de wandelstok die je opvangt met je pols en onderarm. Een wandelstok is puur ter ondersteuning en zorgt voor een beter evenwicht en stabiliteit en is niet geschikt om een groot deel van je lichaamsgewicht op te vangen . Is dit wel nodig dan kunt u beter kiezen voor bijvoorbeeld een rollator of looprek.

Aan Welke kant hou ik de wandelstok ?

Het druist misschien een beetje tegen uw gevoel in maar een wandelstok houd u aan de andere kant dan het been waar u last van heeft. Als u dus last heeft van het linkerbeen dan houd u de wandelstok rechts. Wanneer wij lopen hebben wij namelijk een natuurlijke beweging , wanneer wij het rechterbeen voor zetten zwaait onze linkerarm naar voren en andersom . Door de wandelstok te gebruiken tegenover gesteld aan het minder goede been maakt u gebruik van uw natuurlijke bewegings ritme en vangt u een deel van het gewicht op terwijl u loopt. U zet dus uw minder goede been voor en ook de wandelstok aan de andere kant voor. Zo steunt op u minder goede been en de wandelstok tegelijk en ontlast u uw mindere been.

Traplopen Met Een Wandelstok

Wanneer u minder goed te been bent is traplopen lastig. Toch moet u zorgen dat dit veilig en stabiel gebeurt. U kunt het beste traplopen met een wandelstok om de juiste ondersteuning te krijgen als u slecht ter been bent en te zorgen dat u veilig en zo makkelijk mogelijk oven of beneden komt.

Als er een trapleuning is pakt u in de ene hand de trapleuning en in de ander hand uw wandelstok, neem met uw goede been en de wandelstok de eerste traptrede en sluit daarna met u minder goede been aan. Zo kunt u eenvoudig de trap op lopen met de juiste ondersteuning. Wilt u de trap af lopen ? Dan gaat dit juist andersom , u zet eerst een stap op de volgende trede met uw wandelstok en minder geode been en sluit daarna aan met het goede been. Indien mogelijk probeer ook altijd de trapleuning te gebruiken samen met de wandelstok.

 

Wandelstok In hoogte Verstelbaar

Vroeger waren er alleen maar houten wandelstokken die een vaste hoogte hadden of op maat moesten worden gezaagd. Tegenwoordig zijn alle aluminimum wandelstokken goed te verstellen op verschillende hoogte standen. De 1 kan wat hoger of juist lager dan de ander dus kijk goed naar welke hoogte u moet hebben. De juiste hoogte kunt als volgt opmeten : Als u rechtop staat laat u uw armen recht langs uw lichaam afhangen, het handvat van de wandelstok dient dan in het midden van de pols uit te komen. Dit is de hoogte die de wandelstok moet kunnen hebben. Is een wandelstok namelijk te hoog ? Loopt u met opgetrokken schouders en kunt u niet goed steunen. Is de wandelstok te laag ? Dan loopt u krom en heeft u kans op rugklachten en het aanleren van een verkeerde loophouding.

Soorten Wandelstokken

Wandelstokken zijn er tegenwoordig in veel soorten en maten en in veel uitvoeringen qua handvat en wandelstokdoppen. Ook kunt u kiezen uit veel kleuren en prints zodat u kunt kiezen wat bij u past . De wandelstok is al lang niet meer alleen een lichte ondersteuning maar moet er ook nog leuk uitzien. Zoekt u verschil in stevigheid of lengte ? Kijk dan goed bij de specificaties van de wandelstok.

Handvat van een wandelstok

Er zijn verschillende soorten handvatten van de klassiek houten T handvatten waar de hand in het midden omheen gaat, of juist bijvoorbeeld een gelhandvat wat zorgt voor een betere demping en minder pijnlijke handen tijdens het lopen. Ook zijn er anatomische handvatten waar u hand in het geheel invalt en de druk over de hele hand wordt verdeeld .  Elke x als u de wandelstok neerzet krijgt u een kleine trilling, een gel handvat vangt dit voor een groot deel op en zorgt vooral op langere afstanden voor een hoger comfort. Ook in deze uitvoering zijn er weer verschillende modellen verkrijgbaar net wat goed bij u past.

Gewicht van de wandelstok

Er zijn wandelstokken van verschillende materialen gewichten. U tilt de wandelstok vaker op dan u denkt, het gewicht is dan ook niet te onderschatten. Kijk wel goed uit dat de lichte stok nog wel steeds sterk is en een minimaal maximaal gebruikersgewicht van 100 kg heeft. De meeste wandelstokken van aluminimum zitten rond de 340 – 450 gram in gewicht wat goed te hanteren is en voor de meeste mensen geen probleem. Wilt u extra licht dan zijn er nog wandelstokken van carbon. Deze zijn wel iets lichter maar op een wandelstok is dit gewicht maar gering en kost een carbonnen wandelstok toch snel 6 a 7 x zoveel als een standaard wandelstok.

Wandelstokdop

Ook de wandelstokdoppen zijn er in vele soorten en maten, onder bijna alle wandelstokken zit een rubberen dop die voor een goed antislip zorgt. Zo weet u dat u dat de stok niet makkelijk kan wegglijden en u deze veilig kan gebruiken. Wel zit er verschil in het soort rubber dat er gebruikt wordt. Zorg ervoor dat uw wandelstok een rubberen wandelstokdop van zware kwaliteit heeft zodat deze het minste slijt. Deze hebben vaak een diameter van 19 of 22 mm . In sommige gevallen zijn er speciale doppen die een mee loop vorm hebben en dus uw loopbeweging volgen zodat dit soepeler verloopt.

Wandelstok laten staan

Ook zijn er speciale wandelstokdoppen die een groter raakvlak hebben en die uw wandelstok rechtop kunnen laten staan als u deze niet gebruikt . Zo kan deze niet vallen en hoeft u deze niet van de grond op te rapen. Een voorbeeld van zn wandelstokdop zijn de Hugu Claw en Hugo Quadpod. Deze doppen zijn los te bestellen en passen bijna op elke wandelstok.

Eiffel Of Vierpoot Wandelstok

Heeft u last van het evenwicht en is een enkele wandelstok te instabiel voor u ? Dan is het ook een optie om een Eiffel of vierpoot wandelstok te gaan gebruiken. Deze wandelstokken hebben vierpoten aan de onderzijde en dus een veel groter raakvlak en stabielere basis om op te leunen. Wel zijn ze vaak iets zwaarder in gebruik maar geven wel veel meer steun en zorgen voor meer balans. Ook in de Eiffel of vierpoot wandelstokken zit nog weer een verschil , ook vaak in handvat en breedte van de basis aan de onderzijde . Een bredere basis geeft meer stabiliteit maar neemt iets meer ruimte in beslag vooral met lopen binnen in huis. Een smalle basis is dus kleiner maar heeft wel 4 poten wat meer stabiliteit bied dan een standaard wandelstok.

Aantal Tips Voor Het Lopen Met Een Wandelstok

  • De rubberen wandelstokdop aan de onderzijde verslijt naar verloop van tijd, zorg voor tijdige vervanging zodat u veilig kunt blijven lopen.
  • Probeer recht voor uit te kijken tijdens het lopen en kijk niet naar de grond. Zo heeft u een betere balans
  • Zorg ervoor dat de wandelstok altijd met u mee is zodat u deze kunt gebruiken wanneer nodig
  • Wilt u de wandelstok vaak meenemen en vervoeren ? Gebruik dan een opvouwbare wandelstok
  • Gebruik een polsbandje om de wandelstok , zo valt deze niet om en kunt u de stok even laten hangen als u bijvoorbeeld afrekent bij de kassa
  • Als er veel rommel op de vloer ligt kijk dan goed waar u de wandelstok neerzet zodat deze stabiel op de grond wordt geplaatst.
  • Heeft u vragen welke wandelstok geschikt voor u is neemt u dan contact op met 0545-296368 of info@totalezorgwinkel.nl
Terug naar overzicht
Heb je een vraag of wil je advies? Stel hem direct aan onze helpdesk
We zijn nu offline
Nr 1 thuiszorgwinkel van Nederland!
Onze merken